Indexering alimentatie 2015: 0,8%

indexatie alimentatie

Indexering alimentatie 2015: 0,8%

De wettelijke indexering waarmee de alimentatie per 1 januari 2015 wordt verhoogd is vastgesteld op 0,8%. Dit betekent dat een door de rechtbank of in overleg  overeengekomen alimentatie van rechtswege moet worden verhoogd met 0,8% met ingang van 1 januari 2015, tenzij de wettelijke indexering is uitgesloten in uw convenant.

Wat betekent dit voor u?

Als u alimentatie betaalt, moet u ervoor zorgen dat uiterlijk 31 december 2014 de met indexering verhoogde alimentatie voor de maand januari 2015 is overgemaakt. Degene die alimentatie ontvangt, moet er goed op letten dat jaarlijks de alimentatie met de indexering wordt verhoogd. De indexering is namelijk wettelijk verplicht en geldt voor zowel kinder- als partneralimentatie, tenzij verhoging met indexering in een tussen u beiden gesloten convenant is uitgesloten.

 

Vergeten de alimentatie te indexeren?

Als u er pas na jaren achter komt dat de alimentatie niet jaarlijks verhoogd is met de indexering, kan het zijn dat een deel van de vordering dan is verjaard. De verjaringstermijn is 5 jaar. Het tegoed ouder dan 5 jaar is daarmee komen te vervallen. Ook als u alimentatie betaalt, is het van belang de indexering jaarlijks door te voeren; het voorkomt dat u mogelijk in één keer geconfronteerd wordt met een flinke achterstand in de betaling van de alimentatie.

 

Vragen?

Heeft u een vraag? Bel 071-3622573 of mail aan mielen@mjadvocatuur.nl

Gespecialiseerd en erkend familierecht advocaat & mediator